Legfrissebb

„Képes vagyok uralni a légzésem” - pránajáma (légzésszabályozás) gyakorlatok

A légzés gyakorlat videóban Kornhoffer Tünde két egyszerűen elvégezhető és nagyon hatékony gyakorlatot mutat be: a váltott orrlyukas légzést (nádi sódhana), ami a jobb-és bal agyfélteke, illetve a testünkben áramló energiacsatornák működését hivatott kiegyensúlyozni, szabályozni, és a zümmögő légzést (brahmari), ami pedig kiváló módszer a csapongó, zilált elme lecsendesítésére, de akár álmatlanság ellen is kiváló.

Mi a jóga?

Image

A jóga itt, a nyugati világban - különösen a közösségi média-uralta világban - sokak számára egyet jelent azzal, hogy hajlékony, sportos, vékony emberek nyakatekert pózokba vágják magukat. A legtöbben ezzel a fizikai gyakorlással, mint egyfajta testedzéssel azonosítják a jógát.

Való igaz, hogy a jógagyakorlás „mellékhatásaként” a test rugalmas, erős és egészséges lesz, ez azonban nem a célja a jógának, hanem csupán egy eszköz ahhoz, hogy elérjük a végső célt, ami pedig nem más, mint hogy megtaláljuk a belső egyensúlyunkat, a harmóniát, a békét önmagunkban, hogy megismerjük lényünk valódi oldalát.

A „jóga” szó jelentése is ezt fedi le: a szanszkrit eredetű szó azt jelneti, összekapcsolódás, egyesülés. Azt értjük ezalatt, hogy az ember egyesül igazi önvalójával, isteni természetével, és ezáltal megtalálja a belső békéjét.

Image
Image

Keresés